ΟΙΝΟΣΔιεθνήSyrah ή Shiraz
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 07:57

Syrah ή Shiraz

Γράφτηκε από τον 

Το Syrah (και σε πολλά μέρη Shiraz) είναι μια διεθνής ποικιλία από την οποία προκύπτουν εξαιρετικά δημοφιλή κόκκινα κρασιά. Δίνει μονοποικιλιακά κρασιά, και συμμετέχει σε πλήθος πολυποικιλιακών.


Έχει πλέον αποδειχθεί αναμφισβήτητα ότι πατρίδα του Syrah είναι η κοιλάδα του Ροδανού, στην νοτιοανατολική Γαλλία, όπου η ποικιλία δημιουργήθηκε από δύο άλλες, πολύ λιγότερο γνωστές ποικιλίες, το Dureza (πατέρας) και το Mondeuse Blanche (μητέρα). Στην πατρίδα του την Γαλλία, και γενικά στην Ευρώπη, Αργεντινή, Χιλή και στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ ονομάζεται Shyrah, ενώ στην Αυστραλία κυρίως, όπου και αποτελεί την πιο διαδεδομένη ποικιλία από το 1831 όταν έφθασε εκεί, ονομάζεται Shiraqz. Μια παράδοση λέει ότι έφθασε στην Γαλλία από την Περσική πόληShiraz, πατρίδα του περίφημου κρασιού Shirazi, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτη. Μια άλλη θεωρεί την καταγωγή και το όνομα του κρασιού ότι προέρχονται από τις Συρακούσες, την ελληνική αποικία στην Σικελία.

Το Syrah εξακολουθεί και σήμερα να είναι η βασική ποικιλία της περιοχής του βόρειου Ροδανού, όπου και συνδέεται με κλασσικά κρασιά όπως το Hermitage, το Cornas και το Côte-Rôtie, ενώ στην περιοχή του νότιου Ροδανού συμμετέχει με βάση το Grenache σε κρασιά όπως το Châteauneuf-du-Pape, το Gigondas και το γνωστό Côtes du Rhône.

Το Syrah δίνει εξαιρετικά κόκκινα ξηρά κρασιά, αλλά και ροζέ, συμμετέχει δε στην παραγωγή πολλών άλλων κρασιών, μεταξύ των οποίων και του Port. Τα κόκκινα κρασιά έχουν σώμα γεμάτο, και δυνατά αρώματα, ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος. Διακρίνονται αρώματα κερασιών, βιολέτας, καφέ και μαύρου πιπεριού. Με την παραμονή και ωρίμανση στην φιάλη, τα αρώματα αυτά σταδιακά αντικαθίστανται με τα πιο γήινα, όπως δέρματος, νοτισμένου χώματος, τρούφας, αλλά και αρωμάτων που προέρχονται από την οινοποίηση στο βαρέλι, όπως δρυός και ξύλου.

Διαβάστηκε 1985 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.